HemLinets skötsel

Skötselråd Tvätt

Linets egenskaper gör att det är betydligt miljövänligare att odla jämfört med bomull. Lin växer och trivs bra i svala och våta klimat, vilket gör att bevattning inte är nödvändig. Detta gör lin till ett bra val för planeten, eftersom vatten ofta är en brist.

Linets skötsel:
Lin tål höga vattentemperaturer, ja det kan till och med kokas. Vi rekommenderar 40-60 grader. Lin är relativt lätt att ta hand om eftersom det är så tåligt mot smuts och fläckar. Lin har relativt små ludd- tendenser, känns svalt vid beröring och kan lätt kemtvättas eller maskintvättas. Avstå mjukmedel, sköljmedel! Det bryter ner linfibern och är dessutom inte miljövänligt. Linet blir mjukare och vackrare ju mer det tvättas. Lin absorberar också vatten mer effektivt jämfört med bomull. 100 % linne kan tvättas i mellan 40-90°C. Men var uppmärksam på att ju högre temperatur, desto snabbare bleknar färgerna. Blandningar av linnefrotté och lin/bomull bör tvättas i mellan 40-60°C. Otvättat linne har en krympning på ca 5-7 %. Det bör inte torktumlas för hårt (förutom för linnefrotte där det rekommenderas).

Det är mycket lättare att stryka när det är fuktigt. Linet är en stark och tålig fiber men får lätt veck (skrynklor) En del älskar skrynklorna, andra vill mangla linet slätt. Man gör som man vill helt enkelt!

I början är linet som mest skrynkelbenäget. Ett bra tips är att blötlägga linet i vatten ca 15 min innan de första tvättarna. Då mjuknar fibern och skrynklar mindre.

Lin KAN torktumlas, men precis som alla textilier så blir livslängden något kortare. Men mina äldsta egna badlakan i linnefrotté har jag nu torktumlat i 20 år och de är lika fantastiska än!

Kontrollera alltid ditt luddfilter innan du tvättar lin i stora mängder (dukar, påslakan, linnefrotté). Det lossnar alltid mycket fibrer de första tvättarna och om luddfiltret redan är fullt så kan det lätt bli för mycket och maskinen kan stanna. Kontrollera gärna luddfiltret även efter denna tvätt.