HemLinets skötsel

Skötselråd Tvätt

Linets egenskaper gör att det är betydligt miljövänligare att odla jämfört med bomull. Linet växer där det regnar mycket och behöver därför inte konstbevattnas, vilket är en miljömässig fördel.

Linets skötsel:
Lin tål höga vattentemperaturer, ja det kan till och med kokas. Vi rekommenderar 60 grader.

Avstå mjukmedel, sköljmedel! Det bryter ner linfibern och är dessutom inte miljövänligt.

Linet är en stark och tålig fiber men får lätt veck (skrynklor) En del älskar skrynklorna, andra vill mangla linet slätt. Man gör som man vill helt enkelt!

I början är linet som mest skrynkelbenäget. Ett bra tips är att blötlägga linet i vatten ca 15 min innan de första tvättarna. Då mjuknar fibern och skrynklar mindre.

Lin KAN torktumlas, men precis som alla textilier så blir livslängden något kortare. Men mina äldsta egnabadlakan i linnefrotté har jag nu torktumlat i 20 år och de är lika fantastiska än!

Kontrollera alltid ditt luddfilter innan du tvättar lin i stora mängder (dukar, påslakan, linnefrotté). Det lossnar alltid mycket fibrer de första tvättarna och om luddfiltret redan är fullt så kan det lätt bli för mycket och maskinen kan stanna. Kontrollera gärna luddfiltret även efter denna tvätt.